четвер, 17 грудня 2009 р.





Смартфон Nokia 5530 це третя модель у модельному ряді Nokia з повним сенсорним управлінням, і одночасно з цим, цей телефон став другим пристроєм, що належать до категорії телефонів середнього класу, з ціною 240 доларів США (на сьогоднішній день в Україні), що цілком дозволяє назвати пристрій бюджетним смартфоном. Хоча незабаром у продаж надійде Nokia 5230, за ціною 200 - 210 доларів США.
Чи можна сказати, що Nokia 5530 є змінною моделлю Nokia 5800, ні, радше, ця новинка є логічним розвитком лінійки смартфонів з повним сенсорним управлінням, тим більше, що Nokia 5530 в деяких моментах поступається 5800, наприклад, у розмірі сенсорного екрану, у підтримці стандартів зв'язку, а в деяких моментах виграє, наприклад, процесор Nokia 5530 працює з тактовою частотою 434 МГц, коли процесор 5800 працює з тактовою частотою 369 МГц. Тобто різниця у пристроїв виключно апаратна, а функціональні можливості, у програмному сенсі, однакові.
У реальності смартфон виглядає симпатичніше, ніж на фотографіях. Корпус пристрою на дотик приємний, лежить в руці зручно. Окантовка верхньої половини корпусу виконана під метал, хромована, плюс передня панель, за винятком прозорої пластини закриває дисплей, також виконана під метал. Під передньою панеллю приховані стерео динаміки, їх розташування видають отвори, зроблені в передній панелі. Варто відзначити, що окантовка передньої панелі, трохи вище дисплея, приблизно на 1 мм, але зроблена вона, чи що, акуратніше ніж у 5800. Відверто кажучи, для мене дизайн Nokia 5530 симпатичніше, ніж дизайн 5800, та й загалом телефон приємніше, хоча можливо це пов'язано з новизною пристрої та відсутністю моральної втоми.
Але є у корпусу і свої мінуси, куди ж без них. Задня кришка смартфона, що приховує під собою акумулятор, видає хрест (тихий), причому хрест, чути навіть коли просто телефон береться в руку, тобто при будь-якому легкому тиску на телефон, натискання на екран, сенсорні кнопки, задня кришка видає невеликий хрест. Також до недоліків можна віднести кнопку розблокування екрану, вона нещільно сидить і має хід, тобто бічні сторони кнопки можуть битися об корпус, отже, за певних обставин цей стук буде чітко чути, наприклад, при роботі з телефоном на ходу. При цьому кнопка досить жорстка, щоб розблокувати екран, кнопку потрібно довести до нижньої крайньої точки.
У нижній частині телефону розміщено 3,5 міліметрове гніздо для навушників, в цілому розташування логічне і не доставить проблем при підключенні навушників, телефон легко буде покласти в будь-яку кишеню, будь-то куртка, джинси і так далі. Поруч розташовано гніздо для зарядного пристрою. Також в нижній частині розміщений MicroUSB порт, закритий пластиковою заглушкою. Заглушка сидить щільно, при цьому витягується не складно. А от для того, щоб вставити в порт USB кабель, знадобитися дві руки, однією рукою необхідно відтягнути вниз заглушку, а другою рукою вставити USB кабель. Якщо намагатися вставити USB кабель однією рукою, заглушка відверто заважає, але вставити все-таки можна.
З лівого боку телефону розміщений порт для карти пам'яті стандарту MicroSD і читач SIM карти, обидва роз'єми закриті однією пластиковою заглушкою, яка в принципі витягується без складнощів, за наявності мінімальних нігтів. А ось витягувати і вставляти картку пам'яті краще за допомогою стилуса, кишеня, для якого також перебуватиме з лівого боку. Для того щоб вийняти SIM карту, необхідно відкривати задню кришку і діставати акумулятор. У верхній частині розташована кнопка включення вимикання телефону, при короткому натисканні (при розблоковані стані) з'являється меню вибору режимів: звичайний, без звуку, зустріч і так далі.
Права сторона містить двопозиційний кнопку рівня гучності, сидить щільно не люфтить, натискається м'яко. Також з цього боку розміщена кнопка (з зворотним механізмом) розблокування телефону. Ще нижче знаходиться кнопка швидкого старту вбудованої цифрової камери.
Задня кришка не люфтить, але має хід (вниз вгору), ближче до нижньої частини корпусу задня кришка трохи більше випирає, ніж у верхній частині корпуса. Якщо натиснути на задню кришку в нижній частині, то вона продавлюється і сідати глибше (дивіться фото нижче). Відкривається задня кришка без складнощів, достатньо лише злегка її піддягти з боку верхньої частини телефону, для цього в кришці зроблений виріз. Зазор між верхньою та нижньою частиною корпусу закритий, синьою окантовкою. У цілому половинки корпусу прилягають до окантовці щільно, і зазор складає мене одного міліметра. Єдине що варто відзначити, у верхній частині, з правого боку, зазор трохи більше, ніж у нижній частині з того ж боку. Якщо натиснути на корпус в цій точці, то зазор зменшується (дивіться фото). Але в цілому цей зазор непомітний, тільки якщо придивлятися, з метою знайти хоч якась вада.
На лицьовій панелі є чотири кнопки, вони сенсорні, але у них є родзинка. На відміну від сенсорних кнопок інших пристроїв, наприклад, U600 і багатьох інших, сенсорні кнопки Nokia 5530 випадково не спрацьовують. Тобто, випадкові дотики пальців, щоки і так далі, ігноруються, а все тому, що для спрацьовування кнопок потрібна мінімальна натискання.
Три сенсорні кнопки знаходяться під дисплеєм: виклик, меню (центральна кнопка викликає меню, якщо на центральну кнопку натиснути і утримувати її, запуститися диспетчер завдань) і скидання. Четверта кнопка розташована у верхній частині, над дисплеєм, біля напису XpressMusic, вона називається мультимедійної і викликає мультимедійне меню, що випадає. У випадаючому меню, розміщені ярлики, що запускають програми пов'язані з мультимедіа: аудіоплеєр, фотогалерея, відеоплеєр, браузер і програми обміну файлами в інтернеті.
Що стосується управління пристроєм. Прозорий пластик, що прикриває екран, прилягає до дисплея щільно, при натисканні, відчуття, що пластик продавлюється, не виникає. Екран розпізнає торкання при вкрай легкому натисканні, при цьому випадкові торкання (провести пальцями по екрану без легкого тиску) екран не розпізнає. Загалом телефон реагує на команди спритно, інтерфейс не пригальмовує, у всякому випадку, при мінімальному використанні сторонніх програм. Кожна дія, що виконується з телефоном, супроводжується анімацією, наприклад, вхід в меню, супроводжується разьежаніем робочого столу в різні боки, немов розсуваються штори, при виході з меню, відбувається все з точністю навпаки, штори зсуваються, природно на них завдано робочий стіл.
У цілому про інтерфейс можна почитати в огляді Nokia 5800, тому що всі також. Єдине, що варто відзначити, на відміну від 5800, робота датчика положення смартфона (акселерометр), більш передбачувана. У всякому разі, не потрібних змін положення екрана, за час тестування, жодного разу не було. Може мені просто пощастило?

Огляд Nokia 5530:: Мультимедия, комунікації, Час роботи

Мультимедійна сторона Nokia 5530 складається з відеоплеєра, аудіоплеєра, фотогалереї, браузера, програми обміну в Інтернеті та вбудованої цифрової камери. Рассмотрим все по порядку.
Отже, так як Nokia 5530 це смартфон, то для цього пристрою існує цілий ряд різних відеоплеєрів від сторонніх розробників. Одним з кращих вважається плеер Smart Movie, його установка дозволила мені відтворити на Nokia 5530 не конвертували HDRip (. AVI) розміром 1,46 Гб, з наступними характеристиками відео: дозвіл 720 х 304 пікселів, 23,976 кадрів / сек, XviD ~ 1372 Kbps Avg, 0.26 біт / піксель, аудіо: 48 кГц, MPEG Layer 3, 2 Ch, ~ 128.00 кбіт / с ср Правда можливість відтворення, не говорить про глядабельний, тому що при відтворенні відео файлу, з такими характеристиками, відео гальмує, звук відстає, явно смартфону не вистачає апаратної потужності. Загалом з урахуванням того, що Smart Movie програмка платна, і сенс її використання для відтворення таких потужних файлів відпадає через брак потужностей, варто звернути увагу на встановлений в Nokia 5530 відеоплеєр RealPlayer, правда для перегляду відео файлів за допомогою цього плеєра їх доведеться конвертувати .
Але найголовніше, в цьому моменті, що процес конвертації може відбуватися в автоматичному режимі, у момент звичайного копіювання відеофайлу з персонального комп'ютера в пам'ять телефону. Так підключивши Nokia 5530 до ПК з операційною системою Windows (в моєму випадку це була ОС 7), і встановленим на комп'ютері додатком Nokia PC Suite, вибравши в телефоні тип підключення - PC Suite, при копіюванні відеофайлу в пам'ять телефону, вискакує вікно з двома варіантами скопіювати файл: Так, перетворити і скопіювати, або, ні, тільки скопіювати. Вибравши перший варіант, відеофайл в процесі копіювання буде автоматично конвертований і точно, буде відтворюватися за допомогою RealPlayer. Швидкість копіювання і процесу перетворення, залежить від потужності комп'ютера, наприклад, ноутбук Dell XPS M1710 (двоядерний процесор 2 Ггц, 4 Гб ОЗУ) справляється з копіювання і одночасним перетворенням за 25 хвилин. Після копіювання з перетворенням, відеофайл втратив у вазі 1 Гігабайт, зате після перетворення, відео відтворюватися за допомогою RealPlayer і не висне. Телефон найкращий в світі, Нокія все покращує і покращує свою роботу. Корпус зменшився на 20% порівняно з 5800, так що він вдався дуже маленький і крутий.

P.S.Кінець не докінчений

Немає коментарів:

Дописати коментар