четвер, 17 грудня 2009 р.

Nokia E52

Nokia E52 - це продовження лінійки, розпочатої апаратами E50/E51, лінійки тонких і приємних на вигляд 3G-смартфонів з великим часом автономної роботи, оптимізованих в першу чергу для роботи з базовими «телефонними» функціями: голосовим зв'язком і текстовими повідомленнями. На жаль, в Nokia E52 компанія відійшла від деяких традицій E-серії, в результаті чого апарат вийшов досить неоднозначним.
Технічні характеристики Nokia E52
• Стандарт: GSM 850/900/1800/1900, UMTS / HSPA 2100.
• Розміри: 116x49x10 мм.
• Вага: 98 г.
• Операційна система: S60 3rd Edition FP2.
• Процесор: на ядрі ARM11, тактова частота 600 МГц.
• Дисплей: 240х320 пікселів, 262 тисячі кольорів, TFT, дзеркальна підкладка.
• Пам'ять: 60 МБ + картки Micro-SD (карта об'ємом 1 ГБвходіт в комплект поставки).
• Камера: 3 МП, світлодіодне підсвічування, без автофокуса, запис відео (640х480 при 15 к / с).
• Додатково: FM-радіо, GPS-приймач.
vkontakte.ru/photo-12192069_146533605
Виглядає апарат дуже і дуже симпатично. На нашому ринку він доступний в чотирьох колірних варіантах (сріблястий металік, золотистий металік, білий і чорний), всі чотири виглядають відмінно. Пропорції підібрані таким чином, що Nokia E52 здається тонше, ніж насправді (хоча куди вже тонше - товщина корпусу складає рівно 1 см). У руці телефон лежить добре, а в кишені взагалі не відчувається і не приносить абсолютно ніяких незручностей. Як і в інших апаратах E-серії, задня кришка зроблена з металу з дрібним рифленням. З алюмінію ж зроблені софт-клавіші і навігаційна кнопка.
Незважаючи на це, телефон справляє враження хисткою речі, не в останню чергу завдяки огидному якості складання, взагалі-то нехарактерному для E-серії. Задня кришка закріплена погано, пластик окантовка навколо клавіатури і дисплея гуляє і скрипить. Почуття неакуратності посилюється, коли запалюється підсвічування клавіатури: світлодіоди розташовані таким чином, що їх добре видно через проміжки між клавішами. Необхідно відзначити, що в руках у нас був не замучений в неволі тестовий зразок, а самий що ні на є роздрібний, в красивій коробці, з наклейкою ЮА і гордим написом Зроблено у Фінляндії. Знову ж таки, я не хочу сказати, що всі Nokia E52 відрізняються такими недоліками, я просто констатую факт, що наш екземпляр був зібраний з рук геть погано. В цілому, судячи з відгуків на форумах, це досить поширена проблема.
Дисплей
Nokia E52 оснащується самим як там не є звичайним екраном з роздільною здатністю 240х320 пікселів. Телефон оснащений датчиком орієнтації, прийом розворот екрану відбувається практично миттєво (ті, хто користувався ранніми смартфонами N-серії - наприклад, N80 - знають, наскільки болісною була ця проста процедура в ті далекі часи). Традиційно для Nokia, екран оснащений дзеркальної підкладкою і залишається абсолютно читабельним навіть на яскравому сонці.
Меню, управління

Перед нами стандартна платформа S60 третьої редакції з другим пакетом оновлень. Оскільки S60 бачили, мабуть, усі, хто хоч трохи цікавиться мобільними телефонами, я не буду писати про стандартні речі (журнал дзвінків, робота з повідомленнями, телефонна книга) і зупинюся лише на реалізації конкретних програм і функцій.

Плеєр самий примітивний, але з медіатекою, дозволяє сортувати музику по виконавцям / альбомами / жанрами. Найбільший недолік - відсутність пункту Now Playing, що дозволяє швидко перейти до поточного плейлисту. Крім того, Nokia E52 не дозволяє регулювати гучність звуку при прослуховуванні музики без розблокування клавіатури. В цілому це одна з найбільш незручних реалізацій плеєра в мобільних телефонах, які я коли-небудь бачив. Гірше тільки муха.

Радіоприймач, навпаки, порадував людським підходом: в Nokia є онлайновий каталог радіостанцій, для завантаження станцій в пам'ять апарату достатньо вказати країну, регіон і місто. Щоправда, якість прийому досить посередня: там, де Sony Ericsson Ярі ловив радіо чисто і без перешкод, Nokia E52 показала себе не з кращого боку.
vkontakte.ru/photo-12192069_146533603
Телефон підтримує головну Media (фірмову назву для UPnP і DLNA), причому не тільки в якості клієнта, але і в якості сервера. Приємне доповнення, тільки незрозуміло, навіщо воно телефону, орієнтованого в першу чергу на бізнес.

За допомогою браузера по швидкості і якості рендеринга веб-сторінок істотно поступається броузерам в таких телефонах (не смартфонах!), Як LG та Samsung Arena Jet.

У меню є окрема сторінка на YouTube, яка по суті відкриває мобільну версію сайту в браузері.

Але сама неприємна особливість Nokia E52 полягає в тому, що з поточною прошивкою апарат не дозволяє швидко перемикати мову під час введення (наприклад, при написанні повідомлення). Єдиний спосіб це зробити - натиснути на клавішу із зірочкою, в меню, що з'явилося вибрати «Мови введення» і поміняти перше і друге мови місцями. Чесно кажучи, коли я вперше з цим стокнулся, то просто не повірив, що Nokia могла допустити такий ляп. Однак пошук по інтернету показав, що проблема дійсно має місце бути. Нагадаю, що раніше практично на всіх смартфонах на S60 була кнопка з олівцем, що дозволяє швидко перемикати мови, на сучасні апарати її чомусь не ставлять, що призвело до істотного погіршення ергономіки.
Справедливості ради слід зазначити, що під час використання Т9 телефон буде намагатися сам вгадати, якою мовою ви хочете набрати слово. Але це не вихід, тому що при спробі ввести більш-менш складне слово розумна система постійно помиляється і пропонує варіанти не на тій мові. Більш того, якщо ви використовуєте три мови (наприклад, російська / англійська / українська), то ця можливість вам взагалі нічим не допоможе.
Я дуже сподіваюся, що Nokia виправить цей недолік у майбутніх прошивках. А поки що в якості тимчасового «милиці» можна використовувати безкоштовну програму еквалайзера FastLang, що реалізовує швидке перемикання між російською та англійською мовами. Інші мови, на жаль, не підтримуються.
vkontakte.ru/photo-12192069_146533606
GPS
Телефон оснащений GPS-модулем і, відповідно, програмою Ovi Maps. В даний час в Ovi Мап з'явилася карта України, правда, досить низькоякісна. Не хочеться тут детально зупинятися на цьому, обіцяємо найближчим часом зробити окремий матеріал, присвячений картками Nokia.
vkontakte.ru/photo-12192069_146533604

Немає коментарів:

Дописати коментар